Vegan appeltaart: die wil je elk weekend wel bakken.
Benodigdheden
350 g tarwebloem
8 g bakpoeder
250 g witte basterdsuiker
½ tl zout
225 g ongezouten plantenmargarine
1 tl vanille-extract
1 el zonnebloemolie
1½ kg jonagold appel
1 citroen
1 el gemalen kaneel
100 g abrikozenjam
50 g rozijnen
1 el maizena
100 g bakkersspeculaas
125 g soja-topping (plantaardig alternatief voor slagroom)
Verder nodig
vershoudfolie
springvorm (Ø 24 cm, ingevet)
bakpapier
bakkwast
Bereiding
Zeef de bloem in een kom, meng met bakpoeder, 200 g suiker (per taart) en zout. Kneed met de hand de boter en vanille-extract tot een glad deeg. Maak er een bol van, dek af met vershoudfolie en leg minimaal 30 min. in de koelkast.
Rol ⅔ van het deeg uit tot een ronde lap van ca. 35 cm. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met de olie, bestrooi met een dun laagje bloem en klop het overtollige bloem eruit. Bekleed de springvorm met het deeg, zorg dat het tot de rand van de springvorm komt, snijd eventueel bij. Prik de bodem van het deeg in met een vork. Zet de vorm 30 minuten in de vriezer.
Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes van een ½ cm. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de appel in een kom met citroenrasp, kaneel, 1 el abrikozenjam (per taart), de rozijnen, maizena en de rest van de suiker.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol de rest van het deeg uit tot 10 stroken van ca. 1.5 cm breed. Verkruimel de speculaas met je handen in een laag over de bodem. Schep het appelkaneelmengsel erin en druk stevig aan. Beleg de taart kruislings met de stroken deeg, druk ze vast aan de rand. Bak de appeltaart in 70 minuten goudbruin. Bedek de taart de laatste 10 minuten met aluminiumfolie als deze te donker wordt.
Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijderd. Verwarm de rest van de abrikozenjam in een steelpan. Bestrijk de afgekoelde appeltaart met de warme abrikozenjam. Serveer de appeltaart met plantaardige topping.
12 personen
Bron: Allerhande – Albert Heijn
Wat vind jij van dit recept?