Het ultieme zomergebak in een vegan jasje.
Benodigdheden
275 g plantaardige margarine
250 g tarwebloem
100 g maizena
50 g amandelmeel
3 tl Nielsen Massey Madagascar bourbon vanille-extract
110 g fijne kristalsuiker
½ tl zout
50 ml koud water
600 ml vanille sojadrink
500 g verse aardbei
1 takje verse munt
Ook nodig
keukenmachine
deegroller
quichevorm (Ø 28 cm, ingevet)
bakbonen
bakpapier
Bereiding
Snijd 200 g margarine in stukjes en zet 10 minuten in de vriezer. Doe ze samen met de bloem, ¼ van de maizena, het amandelmeel, ⅓ van het vanille-extract, 50 g kristalsuiker en het ½ tl zout in de keukenmachine. Mix met korte pulsen tot een fijn, kruimelig deeg. Voeg beetje bij beetje 50 ml koud water toe en mix kort tot het deeg aan elkaar plakt. Neem het deeg uit de machine, kneed met koude handen kort door en vorm een bal. Laat het niet te warm worden. Dek af en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Kneed het gekoelde deeg kort door. Rol op een met bloem bestoven werkbank uit in een cirkel van ca. Ø 35 cm. Bestrooi met extra bloem als het deeg blijft plakken.
Bekleed de ingevette quichevorm met het deeg. Er mag ca. een ½ cm over de randjes gaan, het deeg krimpt namelijk in de oven. Snijd de rest van het deeg eraf. Prik gaatjes in het deeg, bekleed met bakpapier en vul met de bakbonen. Bak ca. 30 minuten in het midden van de oven. Door de bodem ‘blind’ te bakken wordt hij al krokant voor je de vloeibare vulling erin doet. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak de taart nog 15 min. Laat helemaal afkoelen op een rooster. Snijd eventueel de bovenkanten van de randen bij.
Maak ondertussen de vulling. Doe ⅔ van de sojadrink, de rest van het vanille-extract en de rest van de suiker in een steelpan. Verwarm op laag vuur, het mengsel mag nog niet koken. Klop ondertussen de rest van de sojadrink met een garde met de rest van de maizena in een kom tot een glad papje. Voeg toe aan de warme sojadrink. Zet het vuur iets hoger, breng aan de kook en blijf goed roeren tot er een stevige dikke vla ontstaat. Dit duurt ca. 5 minuten.
Doe de vulling in een kom en voeg de rest van de margarine toe. Roer door tot de margarine gesmolten is. Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast tot de vulling is afgekoeld. Snijd ondertussen de aardbeien in plakjes en de muntblaadjes grof. Roer de vulling door en verdeel gelijkmatig over de taartbodem. Verdeel de aardbeien in een cirkel en dakpansgewijs over de vulling. Bestrooi met wat muntblaadjes.
10 porties
Bron: Allerhande – Albert Heijn
Wat vind jij van dit recept?