Een krokante zanddeegbodem, vanille banketbakkersroom en veel geurige aardbeien. Een klassiek recept, makkelijk en altijd heerlijk!
Benodigdheden
Voor het zoete zanddeeg
250 g bloem
100 g boter
100 g poedersuiker
1 snufje zout
1 ei
Voor de banketbakkersroom
500 ml volle melk
100 g kristalsuiker
40 g maïzena
4 eierdooiers
25 g zachte boter, optioneel maar maakt de banketbakkersroom zachter
vanillepoeder, equivalent van een vanillestokje
Voor de vulling
500 g aardbeien
Bereiding
Het zoete zanddeeg
Doe de bloem, in kleine stukjes gesneden boter, poedersuiker en een snufje zout in de keukenmachine. Laat de keukenmachine op lage snelheid draaien totdat het mengsel zanderig wordt.
Voeg 52 g ei toe. Breek hiervoor een ei in een kommetje, weeg het af en neem alleen 52 g.
Meng opnieuw totdat het deeg een bal vormt.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
De banketbakkersroom
Verwarm de melk in een pan. Klop ondertussen in een kom de eierdooiers met de kristalsuiker, maïzena en vanille tot het mengsel lichter van kleur wordt.
Giet de hete melk geleidelijk bij het eimengsel terwijl je blijft kloppen.
Giet het mengsel terug in de pan op middelhoog vuur en blijf kloppen. De room zal dikker worden. Haal van het vuur zodra het begint te koken.
Giet de banketbakkersroom in een schaal om af te koelen en dek af met plasticfolie.
Als de banketbakkersroom minder heet is (ongeveer 60°C), voeg dan de kleine stukjes boter toe en klop opnieuw. Dek de banketbakkersroom opnieuw af met plasticfolie om te voorkomen dat er een korstje op het oppervlak ontstaat. Zet in de koelkast om af te koelen.
Tartelettes met aardbeien en banketbakkersroom
Verwarm de oven voor op 175°C.
Plaats de tartelettevormen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 3 mm dikte en bekleed de vormen ermee. Verwijder het overtollige deeg door met een deegroller over de vormen te rollen of met een scherp mes.
Als het deeg scheurt, geen paniek! Vul de gaatjes gewoon met wat deeg.
Laat ongeveer 1 uur afkoelen in de koelkast om te voorkomen dat het deeg tijdens het bakken krimpt.
Bak het deeg ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven, de baktijd kan variëren afhankelijk van de oven. Let goed op de kleuring van het deeg. Je kunt de vormen 5 minuten voor het einde van de baktijd verwijderen zodat de randen van het deeg wat meer kleur krijgen.
Als het deeg goudbruin is, haal de tartelettes uit de oven en laat ze afkoelen.
Klop de banketbakkersroom op zodra de tartelettebodems zijn afgekoeld en vul de tartelettes ermee. Zet ze koel terwijl je de aardbeien voorbereidt.
Spoel de aardbeien snel af onder een straaltje water. Dep ze droog en verwijder de kroontjes. Vul de tartelettes met de aardbeien.
Zet koel tot het serveren, vergeet niet ze 15 minuten voor het serveren uit de koelkast te halen, dan smaken je aardbeientaartjes nog beter!
Het recept ‘Tartelettes met aardbeien’ is afkomstig van Les petits secrets de Lolo.
Klik hier voor het originele recept.
Wat vind jij van dit recept?