Slagroom is zo’n ding waar je eigenlijk geen recept voor nodig hebt. Je neemt wat room, voegt wat suiker toe en klopt het tot het lijkt op wat je normaal uit een spuitbus ziet komen.
Maar het is toch handig om een basis te hebben, zeker als je net als ik nooit de ideale verhoudingen onthoudt. Dus laten we het eens hebben over zelfgemaakte slagroom.

Slagroom maken – Dit heb je nodig
Slagroom: Je kunt gewone slagroom (met 30–36% melkvet) en volle slagroom (met 36% of meer melkvet) door elkaar gebruiken om slagroom op te kloppen. Volle slagroom met een hoger vetgehalte zorgt voor een iets stabielere slagroom, maar het verschil is minimaal. Heb je nog slagroom over? Lees dan hier hoe je slagroom kunt invriezen en bewaar het voor later gebruik.
Kristalsuiker of poedersuiker: Mijn voorkeur gaat uit naar poedersuiker in slagroom, omdat daar maïszetmeel in zit dat helpt om de slagroom stabieler te maken (dus minder snel inzakt of water loslaat). Maar je kunt ook gerust gewone kristalsuiker gebruiken, als je dat in huis hebt. Let er wel op dat een eetlepel kristalsuiker bijna twee keer zo zwaar is als een eetlepel poedersuiker – slagroom met dezelfde hoeveelheid kristalsuiker zal dus een stuk zoeter smaken dan die met poedersuiker.
Extracten en extra smaakmakers: Extra smaak is optioneel, maar een beetje vanille is altijd een fijne toevoeging. Andere lekkere opties zijn citrus-extracten, pepermunt-extract, of zelfs een klein scheutje alcohol.
Hoe maak je slagroom (3 manieren)
Er zijn drie manieren om slagroom thuis te maken: met een keukenmachine, met een kom en garde (of handmixer), of met een glazen pot. Hoewel de gebruikte apparatuur kan verschillen, is de werkwijze voor al deze methoden vrijwel hetzelfde.
1. Slagroom maken met een keukenmachine

Dit is mijn favoriete methode, vooral als ik een grotere hoeveelheid slagroom wil kloppen.
Voordelen: Dit is de snelste manier om slagroom te maken, en dankzij de hoge randen van de kom van een keukenmachine spettert de room niet overal in je keuken tijdens het kloppen.
Nadelen: Keukenmachines zijn duur en niet iedereen heeft er één. Het is gemakkelijk om de slagroom te ver doorkloppen, waardoor je per ongeluk boter begint te maken. Afhankelijk van het model van je keukenmachine kan het ook lastig zijn om kleine hoeveelheden room op te kloppen.
2. Slagroom kloppen met een kom en garde

Als ik vaak kleine porties maak, is dit eigenlijk de methode die ik het meest gebruik – hij werkt goed met vrijwel elke hoeveelheid slagroom.
Voordelen: Handiger om erbij te pakken dan een grote keukenmachine en veel goedkoper. Je kunt er ook kleine hoeveelheden slagroom mee kloppen en je hebt meer controle over de consistentie van het eindresultaat, omdat je het proces van dichtbij kunt volgen.
Nadelen: Het duurt langer, vooral als je alleen een garde gebruikt. Je arm zal waarschijnlijk moe worden. 🙂
3. Slagroom maken met een glazen pot

De glazen pot-methode, waarbij je slagroom in een pot doet, deze goed afsluit en vervolgens stevig schudt tot de room is opgeklopt, werkt technisch gezien wel, maar het is zeker niet mijn favoriete methode.
Voordelen: Ideaal om kleine keukenhulpjes bezig te houden of als een leuk middagproject. Een prima noodoplossing als je je toevallig in een keuken bevindt zonder kommen of gardes.
Nadelen: Het kost veel moeite en is totaal niet tijdsefficiënt. Het is lastig om de slagroom verder dan zachte pieken te krijgen, dus slagroom die je op deze manier maakt, is vooral geschikt om over drankjes te lepelen. Spuiten lukt hier zeker niet mee.
Tips voor perfecte slagroom
- Gebruik koude ingrediënten en apparatuur voor het beste resultaat.
- Klop niet te lang; anders kan de slagroom schiften.
- Voeg smaakmakers zoals vanille-extract, cacaopoeder of kaneel toe voor variatie.
Met deze drie methoden kun je altijd genieten van heerlijke, zelfgemaakte slagroom, ongeacht je beschikbare tijd of apparatuur. Probeer ze uit en ontdek welke het beste bij jou past!