Nog zin in zoet? Sluit je kerstdiner af met deze sinaasappel-speculaassoufflé. Ben je een echte hobbykok? Dan is dit jouw dessert.
Benodigheden
100 ml slagroom
100 ml volle melk
3 tl maizena
1 mespunt speculaaskruiden
1 el bloem (gezeefd)
0.5 sinaasappel (rasp)
2 sinaasappels (sap)
2 eidooiers
60 g suiker
4 eiwitten
poedersuiker (om te bestuiven)
Verder nodig
Bereiding
Klop de room glad met de melk, maizena, koekkruiden en bloem. Breng al roerend aan de kook en laat even goed doorkoken. Neem van de warmtebron en klop de sinaasappelrasp en -sap erdoor. Klop met een elektrische mixer de eidooiers met de helft van de suiker in een paar minuten tot een lichte crème. Klop een paar lepels van het roommengel door de opgeklopte dooiers tot een egaal mengsel. Voeg dit toe aan de rest van het roommengsel in de pan en verwarm al roerend enkele minuten op zeer lage stand, tot de vla gaat binden. Laat niet koken. Als je met een vinger een streep trekt over de lepel en de vla loopt niet door, is deze dik genoeg. Laat afkoelen. Dit kan ook een dag van tevoren.
Verwarm circa 30 minuten voor het serveren de oven voor op 170ºC. Klop het eiwit stijf met de rest van de suiker. Spatel een derde van de eiwitten door de afgekoelde vla en roer rustig door elkaar. Schep dan de rest voorzichtig erdoorheen, zodat het geheel luchtig blijft.
Verdeel over de schaaltjes en strijk de randen schoon. Bak de soufflés circa 20 minuten in het midden van de oven, tot ze een mooie hoogte hebben. Open de ovendeur tussendoor niet.
Zet de soufflés vanuit de oven op bordjes, bestuif met poedersuiker en serveer direct.
4 personen
Bron: Boodschappen
Wat vind jij van dit recept?