Benodigdheden
500 ml volle melk
250 g suiker
2 eieren
4 eidooiers
50 g maizena
2 el bloem
2 el + extra poedersuiker
8 plakjes bladerdeeg uit de diepvries, 360 g
2 stukken citroenschil
1 kaneelstokje
merg van 1 vanillestokje
kaneelpoeder
Verder nodig
2 bakblikken met 12 holtes met antiaanbaklaag
Bereiding
Meng de bloem met 2 el poedersuiker en strooi het mengsel over het werkblad. Laat het bladerdeeg kort rusten op kamertemperatuur. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar in een lap van 4×2 plakken, licht overlappend. Druk de randen stevig aan en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 45×30 cm. Rol vervolgens het deeg op, beginnend vanaf de lange zijde.
Snijd de rol in 24 plakjes van 1-2 cm dik. Rol de plakjes uit tot schijfjes die passen in de holtes van de bakblikken. Bekleed de holtes met de schijfjes en druk ze goed aan. Zet de bakblikken in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220°C (elektrisch) . Breng in een pan de suiker met 200 ml water, de citroenschil en het kaneelstokje aan de kook en kook het tot een siroop. Laat afkoelen en verwijder het kaneelstokje en de citroenschil. Kluts in een grote pan de eieren, eidooiers en maizena tot een glad mengsel.
Verwarm in een andere pan de melk met het vanillemerg tot net onder het kookpunt. Voeg al roerend met een garde geleidelijk de hete melk toe aan het eimengsel en kook het op laag vuur onder voortdurend roeren.
Houd de pan op laag vuur en voeg de afgekoelde siroop toe aan de custard, roer met een garde tot de custard iets indikt.
Zeef de custard en verdeel het over de taartjes. Bak de taartjes in ca. 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Haal de pastéis de nata uit de oven en laat ze volledig afkoelen in de bakvormpjes. Bestrooi ze met poedersuiker en kaneelpoeder.
Tip
Pastéis de nata zijn het allerlekkerst als ze vers uit de oven komen, warm en knapperig. Maar als je ze wilt bewaren, kun je ze tot 3-4 dagen in de koelkast bewaren of tot 2-3 maanden invriezen. Laat ze voldoende ontdooien voordat je ze serveert en warm ze nog 5-10 minuten op in een voorverwarmde oven van 180 °C voor die heerlijk knapperige textuur.
Wat vind jij van dit recept?