Deze klassieke New Yorkse cheesecake is met zijn stevige, romige textuur en rijke smaak een ware traktatie. Het beste van alles? Deze cheesecake is verrassend eenvoudig te maken, zonder gedoe met een waterbad zoals bij veel andere recepten.
Benodigdheden
Bodem
150 gram graham crackers, digestive biscuits of vanillewafels (in een keukenmachine fijnmalen)
2 eetlepels kristalsuiker
65 gram ongezouten boter, gesmolten
Vulling
900 g volle roomkaas, op kamertemperatuur
225 g kristalsuiker
2 el maïzena
4 grote eieren plus 1 eidooier, op kamertemperatuur
120 ml slagroom
1½ tl pure vanille-extract
geraspte citroenschil van 1 kleine citroen, 1 tl
Bereiding
Bak de bodem
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bodem en zijkanten van een springvorm van 23 cm in.
Meng in een middelgrote kom de koekkruimels, 2 eetlepels suiker en de gesmolten boter tot alles goed is gemengd en vochtig is. Druk het mengsel stevig op de bodem van de springvorm om een gelijkmatige laag te vormen. Bak 8-9 minuten tot de bodem goudbruin is. Laat volledig afkoelen op een rooster. Bereid ondertussen de vulling.
Cheesecake vulling
Verhoog de oventemperatuur naar 220°C.
Klop in een elektrische mixer met een platte menghaak of met een handmixer de roomkaas op middel-lage snelheid tot een glad en klontvrij mengsel, ongeveer 1-2 minuten. Voeg de suiker toe en klop tot het goed gemengd is. Schraap indien nodig de zijkanten en bodem van de kom schoon met een rubberen spatel. Voeg de maïzena toe en mix tot alles goed gemengd is. Voeg de eieren toe en klop tot alles volledig is opgenomen. Voeg de slagroom, vanille-extract en citroenschil toe en klop kort tot alles glad is. Giet het beslag over de afgekoelde bodem en spreid het gelijkmatig uit.
Bak de cake 10 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 110°C en bak nog eens 60 minuten tot de zijkanten gestold zijn maar het midden nog een beetje wiebelig is. Zet de oven uit, open de ovendeur een beetje of halverwege om koude lucht binnen te laten, en laat de cake 60 minuten in de oven staan. Dit helpt scheuren te voorkomen en zorgt ervoor dat de cake romig blijft. Zet de cake vervolgens op een rooster en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dek de cake af met plasticfolie en zet hem een nacht of minstens 12 uur in de koelkast.
Cheesecake bewaren
De cheesecake blijft tot 5 dagen goed in de koelkast.
Tips
Sla het voorbakken van de bodem niet over. Hoewel sommige cheesecake-recepten dit niet vereisen, raden we het sterk aan om te voorkomen dat de bodem zompig wordt.
Gebruik ingrediënten op kamertemperatuur. Haal je ingrediënten 30-60 minuten voordat je begint met bakken uit de koelkast. Ze zullen makkelijker emulgeren wanneer ze niet koud zijn, wat zorgt voor een super romige cheesecake.
Meng de ingrediënten niet te lang. We willen de ingrediënten goed combineren zonder te veel lucht in het mengsel te krijgen, zodat de cheesecake dicht en romig blijft.
Laat de gebakken cheesecake afkoelen: Dek de cake af met plasticfolie en zet hem een nacht of minstens 12 uur in de koelkast zodat hij goed kan opstijven.
Versier je cheesecake: Deze New Yorkse cheesecake is heerlijk op zichzelf, maar we houden er ook van om hem te besprenkelen met chocoladesaus, karamelsaus of bessensaus!
Wat vind jij van dit recept?