Deze citroenmousse wordt gemaakt van een mascarpone-citroenmengsel dat je opklopt tot een lichte en luchtige mousse. Met een subtiel laagje citroencurd en een bodempje van verkruimelde speculooskoekjes, zullen citroenliefhebbers er zeker van genieten!
Benodigdheden
Voor de citroencurd
3 onbehandelde citroenen
6 eierdooiers, bewaar de eiwitten
150 g boter
150 g poedersuiker
3 el maïzena
Voor de mascarponemousse met citroen
120 g citroencurd, koud
120 g mascarpone
150 g volle room, goed gekoeld
2 eiwitten
een tiental verkruimelde speculooskoekjes
Bereiding
De citroencurd
Maak bij voorkeur de dag ervoor of 1 tot 2 dagen van tevoren.
Spoel de citroenen af. Rasp de schil van de citroenen direct in een pan en pers het sap uit de 3 citroenen. Voeg de in stukjes gesneden boter, poedersuiker, eierdooiers en maïzena toe.
Verwarm op een laag tot middelhoog vuur terwijl je constant blijft roeren met een garde tot de citroencrème dikker wordt. Als het eenmaal dik is, kun je het mixen met een staafmixer om de citroencurd goed glad te maken, maar dit is optioneel.
Giet de citroencurd in een kom en dek af met plasticfolie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar in de koelkast.
De mascarponemousse
Doe de volle room, mascarpone en 120 g citroencurd (bewaar de rest voor het opmaken van de glaasjes) in de kom van een mixer met garde. Klop het mengsel tot een stevige slagroom die de consistentie heeft van scheerschuim.
Klop de eiwitten stijf. Voeg voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten toe aan de citroenroom, terwijl je het mengsel heel voorzichtig omschept om de eieren niet te breken.
Doe de mascarponemousse in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en zet het in de koelkast.
De afwerking
Leg achtereenvolgens op de bodem van elk glaasje de verkruimelde speculooskoekjes, een laagje citroenmousse en vervolgens een dun laagje citroencurd en nog een laagje citroenmousse. Zet minimaal 3 uur in de koelkast.
Tip
Als je wat citroencurd over hebt, kun je deze een paar dagen in de koelkast bewaren en bijvoorbeeld in yoghurt doen of op pannenkoeken of wafels smeren.
Het recept ‘Mousse van mascarpone met citroen’ is afkomstig van Les petits secrets de Lolo.
Klik hier voor het originele recept.
Wat vind jij van dit recept?