Benodigdheden
125 g koffiebonen
9 eierdooiers
200 g fijne tafelsuiker
400 ml melk
400 ml slagroom
Ook handig
Bereiding
Stamp de koffiebonen in een vijzel tot poeder of draai ze fijn in een koffiemolen. Klop de dooiers met de suiker tot het mengsel lichtgeel van kleur is. Doe de melk met de slagroom en de koffie in een pan. Breng aan de kook. Neem de pan van het vuur, leg er het deksel op en laat de inhoud 10 minuten trekken.
Giet al kloppend het warme koffie-melkmengsel bij het dooiermengsel. Giet het mengsel terug in de pan en zet op een heel laag vuur als voor een crème anglaise (custard). Laat zachtjes sudderen tot het mengsel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Giet de custard in een kom en laat hem afkoelen, waarbij je af en toe roert. Dek de kom af en zet hem minstens 5 uur in de koelkast.
Giet de custard door een fijne zeef. Giet de gezeefde custard in de kom van de ijsmachine. Zet de kom in de ijsmachine. Zet de machine aan en laat 30 tot 35 minuten draaien tot het roomijs mooi romig en glad is.
Wat vind jij van dit recept?