Deze schattige meringue-paddenstoelen stelen de show op elke kerstkoekjesschaal en maken taarten extra feestelijk. Ze vragen wat tijd om te drogen in de oven, maar zijn verrassend eenvoudig te maken en perfect om van tevoren klaar te zetten. Ideaal om je feestelijke baksels net dat beetje magische charme te geven!
Benodigdheden
2 grote eiwitten, op kamertemperatuur
100 g kristalsuiker
1/8 tl zout
1/8 tl cream of tartar
60 ml halfzoete chocoladedruppels, gesmolten
Verder nodig
grote bakplaat
bakpapier
spuitzak met Wilton 2A-spuitmond
Bereiding
Verwarm de oven voor op 90°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier (geen vetvrij papier).
Doe de eiwitten, suiker, zout en cream of tartar in een kom en klop met een garde-opzetstuk op hoge snelheid gedurende 7 minuten, of tot je glanzende linten krijgt en de pieken redelijk stijf blijven staan.
Doe de meringue in een spuitzak met een ronde spuitmond van 1 cm en spuit op de beklede bakplaat met ongeveer 2,5 cm tussenruimte. Voor de paddenstoelhoedjes: spuit de meringue zodat ze lijken op grote chocolade-kusjes (basis van 4 cm) en strijk het topje glad met een vochtige vinger voor een gelijkmatige bovenkant. Voor de stelen: spuit slankere, hogere ‘kusjes’ (basis van 2 cm) met de punt omhoog.
Bak de meringues 1 uur en 30 minuten op 90°C. Ze zijn klaar als ze makkelijk van het bakpapier loskomen. Haal de bakplaat uit de oven en laat de meringues volledig afkoelen op het bakpapier. Let op: ze zullen buiten krokant zijn en binnenin een beetje marshmallowachtig, maar worden harder naarmate ze afkoelen.
Strooi een beetje cacaopoeder over de hoedjes en stelen. Als je wilt, kun je het cacaopoeder lichtjes uitwrijven met je vingers voor een natuurlijker effect. Maak met de punt van een klein schilmesje een gaatje in het midden van elk hoedje, groot genoeg om de steel erin te passen.
Smelt de chocolade, doe het in de spuitzak. Spuit een beetje chocolade in de gaatjes van de hoedjes en plaats de stelen erin. Laat ze omgekeerd staan totdat de chocolade hard is en de hoedjes en stelen vastzitten. Bewaar de afgekoelde koekjes in een luchtdichte doos op kamertemperatuur voor meerdere dagen. Niet in de koelkast bewaren.
Wat vind jij van dit recept?