Benodigdheden
Voor het madeleine-deeg
150 g hazelnootsuiker
3 eieren
55 g halfvolle melk
185 g tarwebloem
7 g bakpoeder
205 g gesmolten boter
Voor de spinnen
200 g donkere bakchocolade
1 buisje chocoladehagelslag
minimaal 10 stengels dropveters
suikerogen
Bereiding
Madeleines
Klop in de kom van een keukenmachine de eieren met de hazelnootsuiker tot ze licht en luchtig zijn.
Voeg vervolgens de melk toe, gevolgd door de bloem en het bakpoeder, voeg geleidelijk toe om klonters te voorkomen. Voeg tot slot de gesmolten en afgekoelde boter toe en meng goed.
Doe het deeg in een spuitzak en leg deze minstens 30 minuten in de koelkast. Je kunt het deeg ook de dag ervoor voorbereiden.
Verwarm de oven voor op 230°C. Spuit het deeg in je madeleinevorm, vul de holtes ongeveer 2/3 vol.
Plaats in de oven en verlaag de temperatuur naar 210°C. Bak gedurende 8 tot 9 minuten, tot de randen van de madeleines goudbruin zijn.
Haal de madeleines direct na het bakken uit de vorm en plaats ze op een rooster.
Monsterachtige spinnen
Hak de donkere chocolade fijn en smelt deze au bain-marie. Deze moet goed gesmolten en vloeibaar zijn, maar niet te heet. Doe in een kom de chocoladehagelslag.
Plaats de madeleines op een rooster boven een kom. Bedek de madeleines voor ongeveer 3/4 met gesmolten chocolade (doop ze direct in de chocolade en schud voorzichtig om overtollige chocolade te verwijderen). Plaats de gecoate madeleine op het rooster en bestrooi met chocoladehagelslag. Herhaal dit voor alle madeleines.
Plaats met een lepel twee stippen chocolade op het ongecoate gedeelte van de madeleine. Plaats de suikerogen op deze stippen en druk voorzichtig om ze te laten plakken.
Wanneer de chocolade is uitgehard, maak 6 tot 8 gaten – ze mogen niet helemaal door de madeleine gaan – in de bovenkant van de madeleine om de poten te bevestigen. Snijd stukjes dropveter van ongeveer 3 cm en trek het rolletje uit elkaar. Steek de stukjes dropveter in de gaten.
Het recept ‘Madeleines van hazelnoot en chocolade’ is afkomstig van Gourmandiseries.
Klik hier voor het originele recept.
Wat vind jij van dit recept?