Op aswoensdag is het de traditie om pruimentaart te eten…
Benodigdheden
200 g zelfrijzend bakmeel
2 g zout
20 g verse gist
15 g boter
2 el arachideolie
1 dl melk
40 g bruine suiker
1 eidooier
1 kg pruimen
30 g suiker
bloemsuiker
Verder nodig
bakvorm, diameter 32 cm
deegrol
Bereiding
Maak de melk lauw en los de gist hierin op. Meng het zout met het bakmeel. Meng met de lauwe melk. Voeg de olie, de suiker en de eidooier hierbij. Kneed het deeg tot een glad soepel deeg. Plak het erg aan de handen, voeg nog wat bakmeel toe. Zet het deeg ongeveer een halfuur afgedekt met een natte doek op een warme plaats.
Was de pruimen, ontpit ze en snij ze in vier.
Verwarm de oven voor tot 200°C.
Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door. Rol het deeg uit. Bekleed een ingevette bakvorm met het deeg. Snijd het overtollige deeg rond de rand van de bakvorm af. Prik hier en daar in het deeg met een vork.
Verdeel de pruimen dakpansgewijs in de vorm, cirkelgewijs. Kneed de restjes van de rand van het deeg terug samen tot een bolletje deeg en rol opnieuw uit met een deegrol.
Snijd het deeg in smalle stroken en leg het kruiselings over de pruimen (let op dat je de uiteinden van de stroken goed hecht aan de rand van de taart zodat ze niet loskomen na het bakken).
Bak de taart gedurende 25 à 30 minuten op 200°C. Werk af met de poedersuiker.
Wat vind jij van dit recept?