Dit lavendel-honingijs is zacht van smaak door het gebruik van honing i.p.v. suiker. Een heerlijk romig ijs met een vleugje lavendel en optioneel citroen.
Benodigdheden
500 ml slagroom
150 ml volle melk
100 g honing
paar takjes verse lavendel (of een beetje gedroogde lavendel)
optioneel: rasp van 1 citroen
4 eidooiers
Ook nodig
ijsmachine
elektrische mixer, of een grote kom en garde
kleine sauspan
siliconen spatel
Bereiding
Begin met het scheiden van de eieren, met het eiwit kun je een ander recept maken zoals bijvoorbeeld een pavlova of een dessert met meringues.
Eiwit kun je in de koelkast bewaren voor ongeveer 2 dagen, of in de diepvries tot wel 3 maanden. Meng room, melk, 100 g honing en een paar takjes verse lavendel in een kleine sauspan.
Wees zuinig met de lavendel, dit overheerst snel. Verwarm op middelhoog vuur, maar zorg dat het niet te heet wordt. Je kunt het even laten staan, maar niet te lang want dan zal de lavendel teveel gaan overheersen.
Gebruik een elektrische mixer of garde om de eidooiers te kloppen tot deze schuimig en wit geworden zijn. Verwijder de lavendel uit de room en schenk voorzichtig het warme mengsel bij de eidooiers terwijl je blijft kloppen.
Als je dit te snel doet, of je klopt niet genoeg, zullen de eieren gaan garen en ontstaan er klontjes. Schenk dan het mengsel terug in de pan en gaar het mengsel op laag vuur.
Blijf voortdurend roeren om aanbranden en klontjes te voorkomen. Het beste kun je hier een siliconen spatel voor gebruiken, omdat je dan makkelijk over de bodem kunt roeren zonder een stukje te vergeten.
Je kunt zien of het mengsel gaar is, door met je vinger een streep te trekken op de spatel. Als de streep zichtbaar blijft, is het mengsel gaar.
Voeg dan eventueel rasp van een citroen toe. Laat het mengsel afkoelen voor je het in je ijsmachine schenkt.
Schenk het mengsel in de machine en laat draaien voor ongeveer 40 minuten, afhankelijk van het type ijsmachine dat je gebruikt.
Zodra het lavendel-honingijs klaar is, schep je het in een goed af te sluiten bak en zet in de vriezer.
6 personen
Bron: Ohmydish
Wat vind jij van dit recept?