Een overheerlijk kerststol recept, boordevol vulling en natuurlijk met amandelspijs. Ben je geen liefhebber van amandelspijs, dan kun je deze uiteraard ook achterwege laten.
Benodigdheden
Voor het deeg
500 g Amerikaanse patentbloem
260 ml melk, lauwwarm
14 g gedroogde gist
60 g witte basterdsuiker
10 g zout
1 ei, losgeklopt
70 g boter, op kamertemperatuur
1 ½ tl speculaaskruiden
boter, gesmolten
decoornseeuw of poedersuiker
Voor de vulling
200 g donkere rozijnen
200 g blanke rozijnen
75 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
75 g gekonfijt fruit, in kleine stukjes
325 g amandelspijs
½ ei, losgeklopt
Bereiding
Vulling
Met de vulling voor deze kerststol kun je variëren. Gebruik bijvoorbeeld andere (geroosterde) noten, zoals amandelen of pecannoten. Of neem stukjes gedroogd fruit, zoals abrikozen of appel. Dit gedroogde fruit kun je het beste met de rozijnen samen kort onder water zetten de avond van te voren. Let er wel op dat het gewicht van de vulling (550 gram) ongeveer hetzelfde blijft.
Kerststol
Begin met dit recept een avond van tevoren. Doe de beide soorten rozijnen in een kom, zet ze onder water en laat dit een kwartier staan. Giet de rozijnen af in een zeef en laat ze een nacht drogen aan de lucht.
Doe voor het deeg de bloem, melk, gedroogde gist, basterdsuiker, het zout en ei in een kom en kneed daar een soepel brooddeeg van. Kneed het deeg zo’n 10 minuten. Kneed aan het eind de boter en speculaaskruiden door het deeg. Meng vervolgens de rozijnen, hazelnootstukjes en het gekonfijte fruit door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.
Doe het amandelspijs samen met het halve ei in een kom en kneed dit door, zodat het spijs iets zachter wordt. Maak van de spijs twee rollen van ongeveer 30 centimeter lang.
Verdeel het stollendeeg in 2 gelijke delen. Maak van ieder deel een bol en rol deze op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovale lap van ongeveer 30 bij 20 centimeter. Leg een rol amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw een kant van het deeg over het spijs, zodat er een stol ontstaat. Leg beide stollen op een (aparte) met bakpapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met plasticfolie en laat de broden nog 1 uur rijzen.
Verwarm de oven tegen het einde van de rijstijd voor op 200°C.
Bak de stollen in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Dreigt de bovenkant van de kerststol te bruin te worden tijden het bakken, verlaag dan de oventemperatuur naar 160°C en/of dek deze dan af met een stuk aluminiumfolie.
Bestrijk de stollen direct uit de oven royaal met gesmolten boter en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Bestuif de kerststollen voor het serveren rijkelijk met decoratiesneeuw.
2 feestelijke stollen
Wat vind jij van dit recept?