Crème caramel, ook wel flan of karameldessert genoemd, is een romig custarddessert met een laag zachte karamel bovenop. Dit in tegenstelling tot crème brûlée, een pudding met een harde karamellaag. Het is ontzettend eenvoudig te maken en vereist geen ovenbereiding!
Benodigdheden
Caramel
200 g fijne kristalsuiker
120 ml water
Crème
480 ml soja- of haverroom
1 el vanille-extract
5 el ahornsiroop of naar smaak gezoet
240 ml sojamelk
10 volle el maïzena
Bereiding
Caramel
Voeg de suiker en het water toe aan een steelpan en verwarm op middelhoog vuur zonder te roeren. Laat het mengsel koken tot het een goudbruine kleur krijgt.
Giet enkele eetlepels van de caramel in elke vormpje, zodat de bodem bedekt is. Laat dit opstijven.
Crème
Verwarm de soja- of haverroom samen met het vanille-extract in een steelpan tot het begint te sudderen.
Meng in een kom de sojamelk, maïzena en ahornsiroop tot een glad mengsel.
Voeg dit mengsel toe aan de verwarmde room en blijf roeren op middelhoog vuur tot het dik en romig wordt.
Vormen vullen
Schep de dikke crème in de vormpjes bovenop de gestolde caramel en strijk de bovenkant glad.
Dek de vormpjes direct af met vershoudfolie en plaats ze minimaal 6 uur in de koelkast om op te stijven en zodat de caramel smelt.
Haal de crème caramel voorzichtig uit de vormpjes door een mes langs de randen te laten glijden en ze om te keren op een bord. Garneer met verse munt en serveer.
Het recept “Crème Caramel” is afkomstig van Gaz Oakley.
Wat vind jij van dit recept?