Met de cranberry’s is dit yoghurtijs een echt kerstdessert! De yoghurtbasis maakt het heerlijk fris ijs en daarbij wordt, de normaliter zure cranberry, een beetje opgeheven door de zoetigheden in het recept (yoghurtbasis + witte chocola). Maar de cranberry tangle blijft.
Benodigdheden
Voor de yoghurtijsbasis
500 ml yoghurt naar keuze
115 g suiker, honing of agavesiroop
snufje gemalen zeezout
Voor het ijs
150 g cranberry’s, vers of uit het vriesvak
3½ el kokosbloesemsuiker
1 kaneelstokje
120 ml water (of genoeg tot de berry’s een klein beetje onder water staan)
80 g witte chocolade
Verder nodig
mengkom
garde
steelpannetje
ijsmachine of staafmixer
au bain marie pan
luchtdichte vriezerdoos
Bereiding
De basis voor yoghurtijs
Meng alle ingrediënten goed door elkaar met een garde. Zet het mengsel nog even in de koelkast tot het koud genoeg (10 °C) is om in een ijsmachine te bereiden.
De saus
Doe de cranberry’s, kokosbloesemsuiker, het kaneelstokje en water in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat het mengsel zo’n 10-15 minuten zachtjes koken op laag vuur totdat het iets indikt. Zorg ervoor dat je de saus niet te lang door laat koken, omdat de saus nog een stuk dikker wordt na het afkoelen. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Met ijsmachine
Bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine en doe daar aan het einde het cranberrymengsel doorheen.
Smelt ondertussen de witte chocolade au bain-marie.
Let op: bij een te hoge temperatuur smelt de witte chocolade niet goed. Het is beter om niet op het vuur te werken, maar gekookt water in een bakje te gieten en daarmee de chocolade au bainmarie smelten.
Giet de gesmolten chocolade over het ijs en meng erdoorheen.
Schep het ijs vanuit de ijsmachine in een luchtdichte vriezerdoos en laat het nog minstens 2 uur in de vriezer staan.
Zonder ijsmachine
Giet het yoghurtmengsel in een luchtdichte vriezerdoos en vries het in. Breek na een ½ uur de ijskristallen, idealiter met een staafmixer en een vork voor de zijkanten. Herhaal dit gedurende 3-4 keer tot het ijs romig is geworden en doe daar aan het einde het cranberrymengsel doorheen.
Smelt ondertussen de witte chocolade au bain-marie.
Let op: bij een te hoge temperatuur smelt de witte chocolade niet goed. Het is beter om niet op het vuur te werken, maar gekookt water in een bakje te gieten en daarmee de chocolade au bainmarie smelten.
Giet de gesmolten chocolade over het ijs en meng erdoorheen.
Laat het ijs gedurende 7-8 uur in de vriezer staan.
Tip
- Probeer ook eens met zeer pure chocolade voor iets een andere versie.
- Intolerant voor koemelk? Maak yoghurtijs dan van kokosyoghurt of geitenyoghurt. De combinaties kokos- of geitenyoghurt en ijs gaan allebei heel goed samen.
Bron: Dit recept komt uit het boek ‘Altijd ijs‘ van Marleen Visser.
Wat vind jij van dit recept?