Heerlijk verfrissend citroenijs, perfect voor een warme zomerse dag. Dit roomijs is ook heerlijk als onderdeel van een citrus dessert.
Benodigdheden
200 ml volle melk
200 ml slagroom
75 g suiker
2 citroenen (rasp en sap)
5 eidooiers
Ook nodig
ijsmachine
elektrische mixer, of een grote kom en garde
kleine sauspan
siliconen spatel
citruspers
rasp
Bereiding
Begin met het scheiden van de eieren, met het eiwit kun je een ander recept maken zoals bijvoorbeeld een pavlova of een dessert met meringues. Eiwit kun je in de koelkast bewaren voor ongeveer 2 dagen, of in de diepvries tot wel 3 maanden.
Rasp de citroenen en pers het sap uit de citroenen. Meng room, melk, citroenrasp en het sap van de citroenen toe aan een kleine sauspan. Verwarm het op middelhoog vuur, maar zorg dat het niet te heet wordt.
Gebruik een elektrische mixer of garde om de eidooiers samen met 75 gram suiker te kloppen tot het schuimig en wit is geworden. Schenk voorzichtig het warme mengsel bij de eidooiers terwijl je blijft kloppen. Als je dit te snel doet, of je klopt niet genoeg, zullen de eieren gaan garen en ontstaan er klontjes.
Schenk dan het mengsel terug in de pan en gaar het mengsel op laag vuur. Blijf voortdurend roeren om aanbranden te voorkomen. Het beste kun je hier een siliconen spatel voor gebruiken, omdat je dan makkelijk over de bodem kunt roeren zonder een stukje te vergeten.
Je kunt zien of het mengsel gaar is, door met je vinger een streep te trekken op de spatel. Als de streep zichtbaar blijft, is het mengsel gaar. Laat het mengsel afkoelen voor je het in je ijsmachine schenkt.
Nu het makkelijkste deel van het ijs maken. Schenk het mengsel in de machine en laat draaien voor ongeveer 40 minuten, afhankelijk van het type ijsmachine dat je gebruikt.
Zodra het klaar is, schep je het in een goed af te sluiten (plastic) bak en zet in de vriezer.
4 personen
Bron: Ohmydish
Wat vind jij van dit recept?