Benodigdheden
Voor het deeg
1 vanillestok
50 g suiker
125 g bloem
100 g boter op kamertemperatuur
een snufje zout
1 eierdooier
een ronde of vierkante springvorm van
ten minste 10 cm hoog
Voor de vulling
200 g roomkaas of mascarpone
600 g (magere) plattekaas
60 ml room of zure room
200 g rietsuiker
20 g bloem
zeste van 1 limoen
zeste van 1 sinaasappel
het sap van 1 citroen
5 eieren en 1 eierdooier
Voor de afwerking
400 à 500 g dikke plattekaas (zoals mandjeskaas) of een mengeling van plattekaas en roomkaas of mascarpone
eventueel: een spuitzak
Bereiding
De bereiding voor het deeg
Snijd de vanillestok overlangs, schraap er met een mes het merg uit, vermeng het met de suiker en wrijf de zaadjes mooi uit elkaar tot er geen klonters meer zijn.
Voeg de suiker bij de bloem, meng er de boter en het zout door en daarna de losgeklopte eierdooier.
Rol tot een bol en laat een uur opstijven in de koelkast. Maak ondertussen de kaasvulling.
De bereiding voor de vulling
Meng de roomkaas en de plattekaas met de room.
Voeg daarna een voor een de rietsuiker, de bloem, de zeste van limoen en sinaasappel, het sap van één citroen en de losgeklopte eieren.
Voor de afwerking
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol het deeg voor de bodem uit op een bebloemd oppervlak. Geef het de vorm van de springvorm: rond of vierkant. Beboter de vorm, wals er wat bloem in, klop uit, bedek de bodem met het vel deeg (dus enkel de bodem bekleden en niet de zijkanten) en bak 10 à 12 minuten. Laat wat afkoelen.
Zet de oven harder, op 275 °C.
Giet de kaasvulling in de vorm.
Bak eerst 12 minuten op 250 °C en dan nog 1 uur op 100 °C.
Laat afkoelen en zet minstens 4 uur in de koelkast. Cheesecake eet je fris.
Bedek de bovenkant net voor het opdienen met een dikke laag ongesuikerde plattekaas die je er in dotjes met de spuitzak op spuit. Je kunt de cheesecake ook heel nonchalant afwerken en de kaas met een mes op de taart smeren.
Tip
Het recept is echt heel eenvoudig en snel gemaakt, maar het deeg moet wel eerst voorbakken. Daarna heeft de cheesecake nog een uur en een kwartier in de oven nodig. ’t Is gewoon een kwestie van geduld.
Kaastaart blijft gemakkelijk vier dagen vers in de koelkast. Maak ze gerust op voorhand als je een feestje hebt.
6-8 personen
Bron: Sofie Dumont
Wat vind jij van dit recept?