Benodigdheden
Voor de korst
500 g speltbloem
250 g koude gezouten boter
1 tl zout
200 g suiker
1 dl ijskoud water
1/2 dl koude room
Voor de vulling
1 tl boter
120 g rabarber, geschild en in stukken gesneden
zeste van een sinaasappel
450 g aardbeien
80 g suiker
vanillestokje
1/2 dl sinaasappelsap
2 tl maïszetmeel
Bereiding
Stap 1: Maak de korst
- Doe de boter, het zout en de bloem in de keukenrobot en pulseer kort tot er een kruimelig mengsel ontstaat.
- Voeg dit mengsel over in een kom en meng er de suiker door.
- Voeg beetje bij beetje koud water toe tot het deeg samenhangend en soepel is. Gebruik iets minder water voor een extra knapperige korst.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Dit recept maakt genoeg deeg voor 2 tot 3 taarten van 20-25 cm, afhankelijk van of je een open of gesloten taart maakt.
Stap 2: Bereid de vulling
- Smelt de boter in een ruime pan op laag vuur.
- Voeg de rabarber en sinaasappelzeste toe en laat het zachtjes pruttelen tot de rabarber zacht is.
- Voeg ⅔ van de aardbeien toe en halveer het vanillestokje. Schraap de zaadjes eruit en voeg ze samen met de suiker toe aan de pan. Laat koken tot de suiker volledig is opgelost.
- Meng ondertussen het maïszetmeel met sinaasappelsap tot een glad papje. Giet dit mengsel bij het fruit en breng opnieuw aan de kook, tot de vulling begint in te dikken.
- Haal de pan van het vuur, voeg de resterende aardbeien toe en laat de vulling volledig afkoelen.
Stap 3: Bouw de taart
- Verdeel het gekoelde taartdeeg in drie gelijke delen.
- Rol een deel uit op een licht bebloemd werkblad tot een cirkel van ongeveer 23 cm. Dit wordt de bodem van je taart.
- Rol een tweede deel uit tot een iets grotere cirkel, zo’n 25 cm, en zet apart voor het deksel.
- Bekleed de bodem en zijkanten van de bakvorm met het uitgerolde deeg en snijd overtollig deeg af. Plaats even terug in de koelkast om op te stijven.
Stap 4: Maak het deksel
- Rol het tweede deel van het deeg uit en snijd in repen van ongeveer 2 cm breed met een gekarteld mes, voor een sierlijke afwerking.
- Giet de vulling in de beklede taartvorm. Maak de taartrand licht vochtig en leg twee van de langste stroken kruislings over het midden van de taart. Werk naar de zijkanten toe, en wissel de stroken af om een mooi vlechtwerk te maken. Druk de uiteinden goed aan en snijd eventueel overtollig deeg af.
- Voor een extra feestelijke taart, steek kleine vormpjes uit het resterende deeg (bijvoorbeeld hartjes) en leg deze overlappend op de vulling, werkend van buiten naar binnen.
Stap 5: Bakken
- Bestrijk het deeg met een laagje yoghurt of botermelk voor een goudbruine glans.
- Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende ongeveer 40 minuten, tot de korst goudbruin is en de vulling bubbelt.
Tips
- Dek de vulling af met plasticfolie tijdens het afkoelen om velvorming te voorkomen.
- Is het fruit erg sappig? Voeg dan een extra lepeltje maïszetmeel toe of gebruik iets minder sinaasappelsap.
Geniet van een warme, geurige rabarber-aardbeientaart vol zomerse smaken!
Wat vind jij van dit recept?